Barion Pixel

Inzulinrezisztencia tünetei, kezelése – Fogyás IR-esként? [LEÍRÁS]

inzulinrezisztencia-tunetei

Azért fontos figyelmet fordítanunk az inzulinrezisztencia tünetei kezelésére, mert az inzulinrezisztencia (IR), mint betegség, elég sokakat érint, lehet, hogy téged is, csak nem is tudsz róla. A társadalmunk egyik leggyakoribb problémája. Világszerte járványosan terjed az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség is. 

Az egészségügyi világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a következő évtizedben több, mint 50%-kal emelkedik a diabéteszben elhunytak száma.

Ezért mindenképpen szükséges beszélnünk az inzulinrezisztenciáról – mint a diabétesz “előhírnökéről” – és megtudni többet a tüneteiről, a megfelelő kezeléséről, mert igen komoly szövődményei lehetnek! 

Amennyiben nincs kezelve az IR, nem veszünk tudomást az inzulinrezisztencia tüneteiről, vagy csak nem gondoljuk komoly betegségnek, sajnos el kell keserítselek, igen súlyos következményei lehetnek, ha nem teszel ellene.


Cseréld le Önmagad!

Mi az inzulinrezisztencia? – IR jelentése

Az inzulinrezisztenciarövidítve IR – nem más mint a szénhidrát-anyagcsere zavara. Egy olyan állapot, amikor a működésükhöz szükséges glükózt sejtjeink már nem képesek felvenni, mert az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni a sejtek felszínén lévő inzulin-receptorokhoz. Az inzulin feladata, hogy energiát juttasson az agyba és az izomkba.

Az, hogy milyen a vércukorszintünk, nagyon fontos a szervezetünk működése szempontjából. Ennek szabályozásában az egyik leglényegesebb elem az inzulin hormon. Az ételben lévő energia a beleken keresztül a vérbe szívódik fel, aminek következtében a glükózszint, más néven vércukorszint gyorsan megemelkedik. 

Inzulinrezisztencia tünetei infografika
Inzulinrezisztencia infografika

Az Inzulin viszi a glükózt a sejtekhez

Amint a vércukor/vérglükóz szint megemelkedik, a hasnyálmirigy jelzést kap, hogy termeljen inzulint. Az inzulin elviszi a glükózt a sejtekhez, amelyek neki köszönhetően megnyílnak, és így fel tudják venni a glükózt. 

A felesleges glükóz első körben az izmokban és a májban tárolódik, ahonnan gyorsan mozgósítható. Ha még ezen felül is marad belőle, a zsírsejtekhez kerül szűkösebb időkre.

Csakhogy a szűkösebb idők manapság már nem következnek be!


diétás receptgyűjtemény banner

Ha sokszor túl magas, előbb-utóbb túl alacsony is

Ha a testünknek túl gyakran kell túl sok inzulint termelnie, akkor el fog jönni az a pont, amikor a sejtek “süketté”, érzéketlenné válnak az inzulinra és kevesebb glükózt vesznek fel. Mintha elkoptak volna, annyiszor kellett ajtót nyitniuk a glükóznak.

A legtöbb elhízott embernek nemcsak szemmel jól látható zsírtartaléka van, hanem rejtett zsír is a szervezetén belül. Ez utóbbi növeli az izom- és zsírsejtek inzulinrezisztenciáját, amelyek így nem vesznek fel glükózt. Így aztán a vércukorszint nő. Ez károsíthatja az ereket, a szöveteket, gyulladás alakulhat ki és a szervezet a fertőzésekre fogékonnyá válik.

Inzulinrezisztencia: A diabétesz előszobája

Ha a sejtek túl sokáig “érzéketlenek”, előfordulhat, hogy a magas inzulinszint annak ellenére állandósul, hogy a vércukorszint egyébként normális. Ez az inzulinrezisztencia.

Ez aztán könnyen vezethet 2-es típusú cukorbetegséghez, azaz diabéteszhez, ha nem teszünk ellene semmit. Ebben az állapotban szinte lehetetlen lefogyni, ami nagyon frusztráló, de szerencsére a folyamat ezen a ponton még visszafordítható.

HA INZULIN VAN A VÉRBEN, A TESTÜNK NEM ÉGET ZSÍRT!


Cseréld le Önmagad!

Kiket érint az inzulinrezisztencia?

A legtöbbször az inzulinrezisztenciát “női betegségnek” titulálják, de férfiak is ugyanúgy lehetnek IR-esek. Bár való igaz, ezt a betegséget inkább a nőknél diagnosztizálják, főleg a középkorúaknál, illetve akiknél túlsúly áll fenn, úgy már akár fiatal felnőttkorban is megjelenhet ez a probléma (vagy később is bármikor elhízás esetén).

Az esetek túlnyomó többségében jellemzőek az inzulinrezisztencia tünetei: PCOS, menstruációs problémák vagy meddőség gyanúja miatt derül fény az inzulinrezisztenciára, azaz ez szinte a legtöbb esetben ez szorosan összefügg az imént felsorolt betegségekkel.

Inzulinrezisztencia tünetei nőknél – IR tünetek

Az inzulinrezisztencia tünetei a következők:

Egyik legjellemzőbb tünet az, ha ellenállhatatlan vágyunk van édességre vagy gyors szénhidrátokra (pl. kenyér, péksütemények, csoki, cukor bármilyen formája stb.), illetve egész nap csak ennénk. 

inzulinrezisztencia tünetei nőknél

Ezen felül jellemző, hogy az inzulinrezisztenciával rendelkező hölgynek makacs túlsúlya van akár anélkül is, hogy túl sokat enne, illetve a dereka körül növekvő úszógumi, amelytől sportolással sem lehet megszabadulni – vagy csak nagyon nehéz – is gyakran előfordul.

A fáradtság érzet étkezés után, illetve az energiaszint ingadozása szintén olyan tünet, ami gyakori, vagy ha nem érezzük jól magunkat, ha egy ideje már nem ettünk (fejfájás, rosszkedv).

A rendszertelen menstruáció, meddőség, PCOS is nagyon sok nőnél előfordul, akinek inzulinrezisztenciája van.

Sajnos az erős szőrnövekedés arc és bajusz tájékon igen kellemetlen tünet lehet a hölgyeknél, nem beszélve az izzadásról.


diétás receptgyűjtemény banner

Inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál – IR tünetek

A fent említett tüneteken felül – kivéve természetesen a kifejezetten nőknél jelentkezőket – a férfiaknál jellemző inzulinrezisztencia tünetei lehetnek például: a libidó csökkenése, terméketlenség, sörhas, fáradékonyság, akár a kopaszodás is.

inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál

Az uraknál leginkább a túlsúllyal rendelkezőknél állhat fenn inzulinrezisztencia, bár a sejtjeink ellenállása az inzulin iránt öröklődhet, szóval a hajlam az IR-re akár fennállhat nem elhízottaknál is. 

A férfiak általában nem akarják észrevenni a jelentkező problémákat – vagy lehet, hogy észreveszik, csak nem foglalkoznak vele -, a fáradtságnak tulajdonítják, a korral járó tünetnek tekintik (pl. hajhullás, kopaszodás). Pedig ezek tipikusan az inzulinrezisztencia tünetei.

Azonban ezek akár komoly bajra hívják fel a figyelmet: ahogy már írtam feljebb, az IR kezeletlen esetben 2-es típusú cukorbetegséggel járhat, de ezen felül akár bekövetkezhet hirtelen szívhalál is. Sőt az inzulinrezisztencia a férfi meddőség egyik oka is lehet, sikertelen családtervezéskor érdemes a pár férfi tagját is megvizsgálni.


Cseréld le Önmagad!

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Vérből, terheléses vércukor vizsgálattal történik az IR kimutatása. Az inzulinrezisztencia vizsgálatot éhgyomorra végzik, ez a 0. perc, az ekkor levett vérből néznek glükóz és inzulin értéket, a következő vérvétel a 60. percben történik, majd a 120. percben. A háromszori vérvétel miatt nevezik hárompontos terheléses vérvizsgálatnak.

Az inzulin meghatározás nem része a rutin vérképnek, de bármely laborban elvégeztethető, ha külön kérik. Térítésmentes belgyógyász-endokrinológus vagy nőgyógyász szakorvos utalhat be az inzulinrezisztencia vizsgálatra. Térítés ellenében azonban bármelyik magánlaborban kérhető a vizsgálat.

Inzulinrezisztencia kezelése

Az inzulinrezisztenciát életmódváltással lehet a leghatékonyabban kezelni, ha az érintett rendszeresen mozog, edz, tornázik, azaz sportol. Ugyanis a mozgás igen fontos szerepet tölt be a szervezet szénhidrát-anyagcseréjében. Természetesen emellett kiemelten kell figyelni az étkezésre.

Legjobb ha egy kifejezetten személyre szabott inzulinrezisztencia étrendet követsz, ha IR-es vagy. Persze, az elterjedt 160g-os szénhidrát diétát alkalmazzák a legtöbbször, de ez sokszor problémákkal is járhat, ha csak vakon elkezdjük, mielőtt szakemberrel konzultálnánk. Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztencia megfelelő életmódváltással (étrend+edzés) egy teljes mértékben visszafordítható állapot.


diétás receptgyűjtemény banner

Inzulinrezisztencia és fogyás

Egy “szimpla” vagy “gyors” megoldást kínáló fogyókúra nem elég ahhoz, hogy gyökeresen megváltoztassuk az életünket és a jó mederbe tereljük, sőt ahhoz végképp nem elég, hogy tartós eredményt érjünk el. Továbbá a hormonháztartásunk teljes felborulásához vezethet, ami még több hosszútávú problémát okozhat a szervezetben.

Lehet persze különféle módszerekkel, csodakapszulákkal és shake-ekkel próbálkozni, de egyrészt az ezekkel leadott kilók legnagyobb része víz, amit a szervezetünk hamar vissza is pótol a sejtjeinkbe. Másrészt az emberek nagyon kis százaléka tud olyan eredményt elérni ilyen megoldásokkal, amit hosszútávon tartani is tud.

Ahogy már feljebb írtam, akkor ha a vérünkben inzulin van, a testünk nem éget zsírt. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, kiemelni. Ezért az inzulin mértékét le kell csökkentenünk mozgással és tudatos, személyre szabott étkezéssel (diétával), ezáltal lehet igazi és tartós eredményt elérni.

Az edzésre az egyik legalkalmasabb időpont a könnyű reggelit követő órák, mert ekkor a legmagasabb a vércukorszintünk, amit a mozgás azonnal le is tud csökkenteni. A testmozgás nemcsak a zsírégetés fokozása és az izmok növelése miatt fontos, hanem azért is, mert maga az intenzív testmozgás javítja a sejtek inzulinérzékenységét. Ehhez kapcsolódóan a stressz szintünk mielőbbi csökkentése és a pihentető, minőségi alvás szintén elengedhetetlen összetevője az egészséges anyagcserének.

Összefoglalva az egészség felé vezető út az edzés, diéta és szükség esetén gyógyszeres kezelés hármasára épül! Ne halogasd, kezdd el a változást te is! Akár első lépésként néhány diétás recepttel!


diétás receptgyűjtemény banner

A személyre szabott IR étrended ide kattintva találod.

5 ok ebook
5 ok ebook